A Dunk története: Az ikonikus cipő eredete

A Dunk története: Az ikonikus cipő eredete

1985: Légy hű az iskoládhoz

Ebben az időszakban a Nike észrevette az emberek őrült rajongását kedvenc csapataik iránt. Ebből kiindulva elgondolkodtak azon, vajon be tudnak-e illeszkedni a rajongók közösségébe, és részt tudnak-e szerezni a kosárlabdáért lelkesedők szenvedélyes elkötelezettségéből. Létrehozták azt, amit Nike Dunknak neveztek, amelyet a Nike három népszerű sziluettjének, a Legend, a Terminator és az Air Jordan 1 Frankensteinjeként ismertek.

A 1985-ös nyár folyamán a Nike elindította a "Be True to Your School" (Légy hű az iskoládhoz) kampányt, egy olyan erőfeszítést, amely lehetővé tette a lelkes egyetemi kosárlabdabajnokság rajongóinak, hogy támogatásukat mutassák be és a kedvenc csapatuk színvilágát viseljék a cipőiken. Ideális volt a merchandise számára és egy módja annak, hogy képviselhesd a kedvenc egyetemi kosárlabdacsapatodat. A Nike Dunk cipők robbanásszerű növekedéssel jelentek meg, és nagy sikerrel tették meg első lépéseiket a cipőtervezés területén.

the-story-of-dunk_michigan-2020

A Michigan Egyetemtől kezdve, Kentucky, Iowa, Georgetown, Syracuse és sok más intézményhez, az akkori Nike Dunks eredeti kezdőcsomagok voltak a ma látható cipők híres színvilágaihoz. A Dunk High modelleket iskolai színekkel látták el minden cipő esetében, és ez az egyik leghíresebb és legkívánatosabb klasszikus Nike dizájn lett minden idők során.

Jordan 1 árnyékában

Bár a Nike Dunk nagy népszerűségnek örvendett ezekben az években, a kosárlabda szezon véget értekor a Nike Dunk sajnos nem aratott olyan nagy sikert, mint az Air Jordan 1. Ennek fő oka Michael Jordan hatalmas hype-ja és népszerűsége volt. Ahogyan a modern generáció Instagram influenszerekből és YouTube sztárokból ismeri, a hírességek sztárjai befolyásolják a kultúrát, és az Air Jordan 1 esetében maga a legenda magasodott, az ő árnyéka pedig eltakarta a Nike Dunkot.

A Dunk újjászületése

Miután a következő Jordánok követték egymást, a Nike Dunk sajnos a leértékelt árú boltok szemétládáiban találta magát. Mivel sokan úgy gondolták, hogy a Dunk újjáéledése távoli jövő, a cipők érdekes módon találtak maguknak helyet a gördeszkások lábán. A Jordans kinézetével, de a gördeszkázáshoz szükséges stabilitással és kényelemmel a Nike Dunk hamarosan váratlanul visszatért a semmiből, és a fiatalok lábain megtalálta a helyét.

blog_inpost_shop-nikedunk

Vissza a blogba