Virgil Abloh és a Louis Vuitton: Egy Sneaker Történet

Virgil Abloh és a Louis Vuitton: Egy Sneaker Történet

Az elmúlt években a sneakerek fokozatosan betörtek a high fashion világába, és ebben Virgil Abloh-nak jelentős szerepe van. Habár nem nevezhető a 'divat sneaker' atyjának, kétségkívül hozzájárult annak megszilárdításához a világ divathetes kifutóin.

A Nike-val való "The Ten" kollekció létrehozása 2017-ben meghatározta Virgil feltűnését a szélesebb sneaker világban, és segített előidézni a látszólag mindenhol jelen lévő dekonstruált trendet. Ezt az áttörést követően Virgil 2018-ban a Louis Vuitton Menswear kreatív igazgatójává vált, hatékonyan megszilárdítva divatos státuszát.

Ekkorra Virgil már nem volt újonc a cipők terén. Rockford, Illinois-ből származó fiatalon egyre csak erősödő sportcipő-őrülete után Virgil számos ikonikus Nike sziluett iránt érzett szerelmet élvezett, nem beszélve az Off-White márkája alatt megalkotott modellekről.

Miután áttért a Louis Vuitton-hoz, Virgil komoly lendületet hozott a luxusmárkának. Tehát hadd meséljük el Virgil Abloh és a Louis Vuitton sportcipő szerelmi történetét.

Louis Vuitton LV 408 Trainer Hi in NYC & Chicago Colorways - EUKICKS | Louis  vuitton, Vuitton, Louis

Louis Vuitton 408

A partnerség első szülötte vitathatatlanul az egyik legikonikusabb: a Louis Vuitton 408 sportcipő. Az Avia 880-as modellekhez hasonló esztétikával rendelkező LV kosárlabda cipő a luxus megtestesítője, mindegyiket 106 alkotórészből készítik el, hat órán át kézi munkával.

Low, mid és high változatokban megjelenve az LV hangsúlyozni akarta az új sziluettet és a kosárlabdára való inspirációját, kampányt indítva a megjelenés támogatására. Ez a cipő szinte ugyanakkora precedenst teremtett, mint kiskereskedelmi ára, amely hidegen hagyta volna a pénztárcáját - egy egész 1600 dollárba került. Mondani sem kell, hogy a 408 a „sport-luxus” kifejezést egy egészen új dimenzióba emelte.

Exkluzív darabok

Ha a több órás gyártási folyamat és a szemkápráztató árcédula nem volt elegendő jel arra, hogy az LV 408 exkluzivitása kiemelkedő, egy sor limitált színváltozat és regionális megjelenés gondoskodott róla, hogy nehezen elérhető vonzerővel rendelkezzen (persze a legjobb értelemben). A legismertebb talán az volt, amikor a Louis Vuitton rezidencia a chicagói West Loop negyedben egybeesett Virgil „FIGURES OF SPEECH” kiállításával a Chicagói Modern Művészeti Múzeumban, ahol a márka piros kapszulakollekciót dobott piros színű kiegészítőkkel és tűzpiros 408-as cipővel.

Egy másik eset volt, amikor az LV területi exkluzív kiadásokat dobott piacra, amelyek alapvetően a klasszikus fekete 408-as cipők voltak, csak éppen más színű cipőfűzővel. Volt narancs a chicagóiaknak, rózsaszín a milánóiaknak, sárga a londoniaknak, sötétkék az új-yorkiaknak, zöld a dubaiaknak, türkiz a sanghajiaknak, piros a szöulieknak és lila a tokióiaknak.

Louis Vuitton Zig Zag Skate Shoe Release Info | SneakerNews.com

Luxus gördeszka

Legyen szó a gördesztkultúra felfelé ívelő trendjének kihasználásáról, vagy A$AP Rocky Under Armour SRLo iránti hype-járól, a Louis Vuitton Zig Zag cipő nagyon Osiris D3 energiát árasztott. Az LV PR csapat tagjának, Imed Soussi-nak köszönhetően, aki már 2018 júliusában megosztotta mindenkivel a Zig Zag különleges megjelenését, a gördeszkes inspirációjú cipő 2019 elején került a boltok polcaira egy online exkluzív színváltozatban. Szerinted valaki gördeszkázott a párával? Mi úgy gondoljuk, hogy nem.

Louis Vuitton Hiking Boots - Kim Jones Vuitton

Túracipők

2019 májusában Virgil barátja, Don C egy túraalkalmasságot sugalló Louis Vuitton siluettet mutatott be az Instagramon. Ez egy eltérés az előző feltűnő kosárlabda cipőktől és drága gördeszka formáktól, ez Virgil erőfeszítése volt egy érettebb (és szabadtéri) közönség számára. Mint a Zig Zag előtte, meglepődnénk, ha valaki tényleg használta volna ezeket a terepen, de mindenesetre frissítő fordulat volt a márka számára.

Virgil Abloh and Louis Vuitton: A Sneaker Story THE ICONIC Edition

2054 Kollekció

Betekintve egy kristálygömbbe, Virgil hihetetlen teljesítményt nyújtott a 2054 Kollekcióval - egy új technikai vonal, amely 14 darabbal jellemezhető, és az luxus sportruházatot testesítette meg. Az egész sort arra alapozta, hogy szerinte hogyan fog kinézni a ruházat 2054-ben. Virgil nem okozott csalódást, mivel néhány funkcionalitással rendelkező futurisztikus lábbelit hozott létre, amely elképesztő irizáló részletekkel büszkélkedik. A csizmaszerű modell volt a fő vonzerő, párnázott gallérral ellátva, amely kifordítva színes LV Monogramos mintát mutat. Nem olyan őrült, mint a csizma, de még mindig elég őrült volt a kísérő alacsony felső sziluettekkel együtt. Mindkettő fekete színű volt, karcsúnak és harciasnak tűnt, mintha közvetlenül a 2054-es évből származna.

REST IN PEACE VIRGIL!

Back to blog